Activitats, Tallers i Xerrades 2018

Divendres 16 de febrer de 2018

La força de les plantes: Farmaciola Vegetal per a l’hivern, Plantes i Preparacions. Astrid van Ginkel. Fitomón

astrid.jpg

Llicenciada en Biologia i Farmàcia, l’Astrid van Ginkel (Reus, 1964) va complementar les seves carreres amb les especialitzacions de Botànica-Ecologia i Productes naturals, respectivament. Ens comenta que ha tingut la sort de contrastar les seves competències acadèmiques amb noves investigacions a casa, a la masia on viu des del 2001 a Argençola, amb observacions pacients que l’han permès, any rere any, “comprovar el com fer”. Actualment l’Astrid van Ginkel és consultora per la indústria i difusora dels usos de les plantes a Fitomón.

Més informació: http://www.fitomon.com/

La salut com a motor de canvi: de la ciutat grisa a la verda. Jordi Sunyer.  ISGlobal

Imagen2.pngUna de les eminències d’aquesta edició és en Jordi Sunyer. És cap del programa de Salut infantil d’ISGlobal. És catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra. És el fundador i coordinador de la cohort de naixement INMA en Espanya i investigador principal de diversos estudis internacionals, que inclouen l’”ERC Advanced Grant BREATHE:  BRain dEvelopment and Air polluTion ultrafine particles in scHool children”. La seva línia principal de recerca es basa en la freqüència i etiologia de l’asma i la MPOC, la contaminació de l’aire i les malalties cardiorespiratòries i els efectes dels contaminants sobre el desenvolupament neuroconductual en els primers anys de vida de l’infant. El 2014 va guanyar el premi més prestigiós mundialment de medi ambient i recerca en salut, el Premi John Goldsmith. Va rebre aquest premi per les seves destacades contribucions al coneixement i la pràctica de l’epidemiologia ambiental.

Segons l’OMS 3.5 milions de morts són causades per la contaminació atmosfèrica present a les ciutats. La contaminació no solament té efectes sobre l’aparell respiratori sinó també sobre altres òrgans com és el cervell. A l’estudi Breathe  el creixement del cervell era major als nens que anaven a escoles amb menys contaminació per trànsit. Els espais verds també condicionen el creixement del cervell dels nens al contrarestar els efectes de la contaminació. Alhora, el trànsit no solament genera contaminació atmosfèrica, també soroll, ocupació d’espais verds urbans per al desenvolupament de les seves infraestructures i una reducció de l’exercici físic que acaba afectant a la nostra salut. La població deixa de desplaçar-se de manera activa i la nul·la realització d’activitat física té un impacte negatiu sobre les nostres vides. Per això, s’ha de canviar el model, intervenir en la ciutat per a la seva millora ambiental i en conseqüència de les persones que en ella hi viuen. Cal reurbanitzar la ciutat per facilitar una nou model de mobilitat. El vehicle de transport urbà ha de ser la bicicleta, deixar d’utilitzar el vehicle de manera individual, reduir l’espai que estem donant al vehicle i crear espais verds, especialment, al voltant de les escoles. Aquest és el model de ciutat del futur.

Més informació: http://www.creal.cat/creal/

Vins biodinàmics. Ivà Gallego. Enòleg de Lagravera.

Imagen1.jpg

Que és un vi biodinàmic i en què es diferencia d’un vi convencional? Com diu l’Ivà Gallego: “Segurament hi ha diferents vies d’aproximar-se a la biodinàmica per part dels Cellers. Alguns hi deuen arribar seguint la inquietud de voler conèixer com treballen cellers tan reputats com laRomanée-Conti des de fa uns quants anys. D’altres potser han sentit a parlar de les escoles Waldorf i de l’antroposofia, i que aquesta té una vessant agrícola que ja va definir Rudolf Steinerfa gairebé cent anys. Fins i tot, deu haver qui s’hi aproxima perquè en aquests moments hi ha una certa moda, tot cercant la diferenciació de voler distingir-se dins el mercat creixent dels vins ecològics, en sentit ampli…..”

Si vols saber-ne més, vine a descobrir-ho a Fira Natura! A més, hi haurà un tastet perquè comprovis en primera persona quin gust té el resultat de la viticultura biodinàmica molt aprop de casa nostra…

Dissabte 17 de febrer de 2018

Ioga per a tothom. Sara Solans. Directora del Centre Teràpies Naturals Lleida.

Imagen1.jpgInfermera, Màster en Ciències Sanitàries,  Postgrau Universitari de Medicina Natural en Atenció Primària. Professora de ioga des de 1980.

De la mà de Sara Solans, tindrem una preciosa sessió de Ioga que ens permetrà iniciar el dia de la millor manera. Dissabte 17 de febrer, vine ben d’hora per aprofitar al màxim la Fira!!!!!

Més informació: http://www.terapiesnaturalslleida.com/default.aspx

Com tractar diferents dolències a través de la medicina tradicional xinesa i l’acupuntura. Josep Maria Meler. Llicenciat en medicina i cirurgia (UB) i especialitzat en acupuntura.

Imagen3.jpgAmb un currículum que mostra tota la seva experiència i coneixement en el camp, el que fou durant anys metge de família,  ens parlarà sobre una tècnica mil·lenària d’origen xinés que actualment ja està estesa per tot el món.

Més informació: http://www.acupunturameler.com/es/acupuntura-meler.html

Actuació dels Castellers de Lleida i els Bastoners del Pla de l’Aigua.

Imagen2.pngQuè podem dir dels nostres Castellers que ja no sapiguem? I dels nostres bastoners?.

Tan sols podem dir que a Fira Natura fem país!!

Vine a gaudir-ho!. Dissabte dia 17 de febrer, ja saps què fer!

 Saps què és el Volt 4?? I la Xarxa per la Sobirania Energètica?

Imagen3.jpgVine i informa’t! Un altre panorama energètic és possible, només amb l’ajuda de tots i totes ho podrem aconseguir. I… el Volt 4 ja està fent via cap a les terres de Ponent!!

…el dret de prendre les pròpies decisions en l’energia…

Més informació: http://xse.cat/

El que la terra m’ha donat. Lluís Foix i Carnicé. Periodista i escritor català. Amb la col·laboració de l’Escola d’Escriptura de Lleida.

És tot un privilegi comptar amb la presència d’en Lluís Foix i Carnicé. Per aquella persona que no el conegui, és llicenciat en Periodisme i Dret. Va ser director, director adjunt i subdirector de La Vanguardia, i corresponsal d’aquest diari a Londres (del 1974 al 1980) i Washington DC (del 1981 al 1982).

rrr.JPGEl 2013 publicà el llibre La marinada sempre arriba, unes memòries d’infantesa i adolescència.

El 2014 escriu de manera habitual a La Vanguardia, El Punt Avui i El Mundo Deportivo. També és tertulià habitual a diversos mitjans de comunicació com RAC 1 i 8tv. El 2014 va rebre el Premi Quim Regàs de Periodisme per la seva “densa tasca des de tots els angles informatius, així com la seva qualitat, rigor i exigència”. En la seva intervenció va dir que pensa “que la crisi del periodisme, que molts pateixen, té el seu antídot en fer més i millor periodisme”. El 2016 va rebre el Premi Josep Pla de narrativa per la segona part de les seves memòries, Aquella porta giratòria.

En la nostra fira, ens presentarà el llibre El que la terra m’ha donat, el resum del qual és el següent:

“El meravellós i inexorable pas de les estacions.

Un recorregut personal i íntim de Lluís Foix a través de les estacions de l’any amb una mirada sàvia que implica una entesa total amb la natura que l’envolta.

Una reflexió delicada, erudita i vital de la vall del Corb i del món en el més pur estil planià des d’una visió realista i humil. Reflecteix l’orgullós sentit de pertinença d’un Foix arrelat a una terra que l’ha bressolat durant la seva infància i que ara representa la seva pàtria en estat pur.

Un llibre únic, deliciós, imprescindible.”

De vegades ens oblidem del que la nostra terra ens ofereix durant la vida, ens oblidem de racons tan màgics i a tocar de casa nostra com és la Vall del riu Corb.

A més, la presentació del llibre i de l’autor, anirà a càrrec de l’Escola d’Escriptura de Lleida, uns mestres de les paraules per parlar d’un mestre de les paraules.

Us hi esperem!

La bona sexualitat: salut i benestar emocional. Elena Crespi. Psicòloga, sexòloga y terapeuta de parella.

Enguany a Fira Natura, ens atrevim a abordar un tema força tabú. I és que l’autora14018.jpg del seu últim llibre “Teràpia sexual en parella” ens dona l’excusa perfecta per fer un repàs de com vivim la sexualitat. De’l sexe en parlem sovint, però quan hi ha problemes mirem d’amagar-los. Les disfuncions sexuals, tant en homes com en dones, existeixen. Algunes vegades són problemes puntuals, altres són el símptoma que alguna cosa més no funciona. Tenir una sexualitat sana no és fàcil, però és imprescindible per poder gaudir del sexe amb plenitud.

Transformar els espais exteriors de les escoles en oportunitats d’aprenentatge. Esther Montoi. Llavors de vincle.

L’Esther Montoi  és mare, arquitecta tècnica i instructora de Mindfulness per a nens. Arrel de la seva maternitat i observant el buit que hi ha entre els espais i les Imagen2.jpgnecessitats reals dels infants va formar-se en diferents pedagogies alternatives i en acompanyament emocional per unir els ambients on habiten els infants amb el que realment necessiten pel seu bon desenvolupament.

Llavors de vincle és un grup de persones de diferents àmbits; mares i pares, professionals de l’educació, la salut, l’art, el creixement personal… interessats en tot allò referent a la criança natural i respectuosa amb les necessitats dels infants i altres membres de la família.

Més informació: https://www.llavorsdevincle.org/

Cuina de la terra saludable i amb innovació des d’un ambient rural. Xixo Castaño. Restaurant Malena de Gimenells. Estrella Michelín 2017.

Josep Maria Castaño Piñol, àlies Xixo Castaño, és l’amo del conegut restaurant La Vaqueria de Gimenells.

La Vaqueria és a Gimenells, un poble petit, petit, envoltat de camps fruiters grans, grans, a catorze quilòmetres de Lleida, a la carretera en direcció a Osca. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) va concedir una casa de parets de Imagen3.jpgcalç blanca, de construcció senzilla però acollidora, a un matrimoni format pel cuiner Xixo Castaño i la maître Elena Ruiz. “L’Elena és de Gimenells, i després de voltar per altres restaurants, on ja havíem tingut una estrella Michelin, ens vam instal·lar al seu poble natal el 2008”.

El cuiner de bata blanca impol·luta i nom simpàtic no para de repetir que la seva cuina és molt senzilla i que el secret es troba un utilitzar aliments de qualitat i si pot ser, quilòmetre 0. La primera estrella per al Malena va aportar seguretat i molta alegria al matrimoni. “Ja sabíem què volia dir tenir-ne una i les conseqüències immediates, transformades en reserves, però ara estem segurs de la nostra feina”.

Les emocions generadores de malalties. Dr. Antoni Serés.

SERES.jpgL’Antoni Serés és Metge, ex-adjunt del departament d’Urologia Dr. Puigvert, Fundació Puigvert. També treballà a l’Hospital de Sant Pau a Barcelona. És Director mèdic de Medical Nutribalance, membre de l’Associació internacional d’Urologia i membre de la Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya en diverses seccions. Fou fundador de l’Associació Espanyola de Medicina Sexològica.
En l’ambient Artístic és llicenciat en Belles Arts i director artístic de diverses revistes d’Art, i director del Institut Barcelonès d’Art, crític i curador artístic.

Experiències pràctiques en la ramaderia ecològica: porcí, oví i boví. Dpagès, Cal Pauet i Salt del Colom.

Imagen5.png

Sistema de depuració d’aigües grises amb una trampa de greix i bactèries. Francesc Garreta. Arquitecte, bioconstructor, reporter i fotògraf. Llavor d’art.

En Francesc ens farà una explicació i demostració gràfica de com funciona un sistema de depuració d’aigües grises amb una trampa de greix i bactèries. Tot això 26f5e9f.jpgutilitzant productes no agressius pel medi ambient i amb un manteniment mínim, podem depurar de greixos i sòlids totes les aigües grises de casa nostra i aprofitar l’aigua que surt de la trampa de greix per regar l’hort o els arbres fruiters.

Ara bé, és molta la feina que s’està duent a terme al projecte Llavor d’Art situat a la població d’Aspa. Vine a descobrir-ho!!

Glifosat un verí als conreus i a les zones verdes de pobles i ciutats. José Ramon Olarieta. Dr. Enginyer Agrònom. Professor d’Edafologia de la Universitat de Lleida.

Imagen6.jpgL’herbicida més utilitzat al món, és un problema per al medi ambient i la salut pública segons nombrosos estudis. Tot i així segueix a la venda en molts països, entre ells els de la Unió Europea, que ha permès la seva utilització durant els pròxims cinc anys, tot i sabent les conseqüències de la seva aplicació.

Diumenge 18 de febrer de 2018

Demostració i harmonia de l’Aikido. Per part de Josep Cónsul i el seu equip de col·laboradors. Delegat a Catalunya del club esportiu Washi.

L’Aikido, “neix” després de la Segona Guerra Mundial, de la mà de MoriheiAikido - XVIII Fira Natura (1).JPG Ueshiba O’Sensei, un gran coneixedor de les arts marcials que desitjava veure desenvolupat en les persones, tot el seu potencial individual tan físic com mental. Per l’Aikido el cos i la ment són una sola cosa; a partir d’aquesta idea, es desenvolupa un art de defensa no agressiu que utilitza la força del contrari per immobilitzar-lo sense fer-li mal.

Més informació: http://www.dojowashi.org/

Ecofeminisme: on som, d’on venim i cap a on anem.

Benvolgudes i estimades companyes,

Estem emprenyades de presenciar els impactes de les decisions que es prenen en les esferes de poder, que exclouen de manera sistemàtica i amb violència de qualsevol tipus alternatives que qüestionen un model desigual.  Perplexes davant  les conseqüències Imagen8d’aquestes decisions  que ens deixen un present miserable amb un entorn contaminant, obsolet, injust, masclista, ecocida, segrestador de vides i recursos naturals: us proposem trobar-nos, reflexionar,  fer visible aquesta exclusió moltes vegades normalitzada i posar en comú les alternatives de la nostra feina diària.

Com ja estareu al corrent, dones del sector energètic renovable, que estan treballant per la transició energètica i lluitant contra la pobresa energètica i els impactes de grans corporacions amb projectes energètics, faran a Bilbao: “el Primer Encuentro de Mujeres sobre Género y Energía”.

https://www.generoyenergia.org/generoyenergia/programa/

Dins d’aquest marc, des de Fira Natura s’ha considerat imprescindible dedicar un espai per al debat, entre diferents col·lectius, entitats, o persones a títol individual, per tal de contextualitzar i fer visible la realitat del Gènere i l’Ecologia, Ecofeminisme.

El diumenge 18 de febrer, dintre del programa de “Fira Natura”, compartirem experiències amb dones d’Errekaleor, Maria Crehuet, Montse Català, Carme Garcia,  dones pageses, pastores,  agricultores, mares, filles, padrines….

Vine i participa!

Com afecta la contaminació atmosfèrica al nostre cor. Dr. Jordi Bañeras Rius. Cardiòleg de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Perquè una persona té un infart un dia i no pas un altre? La ciència ha estudiat de forma exhaustiva el paper que juguen els factors de risc com la hipertensió o el colesterol en les malalties cardiovasculars. Però, en el cas dels atacs de cor, causats per un coàgul que bloqueja una de les artèries coronàries, quin és el gallet que provoca que un dia en concret es formi un coàgul que taponi l’artèria? Experts del Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari i el CIBER en la seva àrea deImagen9.jpg Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) han realitzat un estudi que demostra que els dies en què els nivells de contaminació atmosfèrica són més elevats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona es produeixen més atacs de cor. Per tant, en les persones que presenten factors de risc, els pics de contaminació podrien ser el gallet que augmenta la probabilitat de patir un infart.

El treball s’ha publicat a la revista científica International Journal of Cardiology. El Dr. Jordi Bañeras n’és l’autor principal i és per nosaltres tot un honor poder comptar amb la seva presència.

Més informació: http://www.vhir.org/portal1/news-detail.asp?contentid=196372&s=actualitat

Des de Fira Natura enguany estem insistint en la importància de la contaminació atmosfèrica degut a que la qualitat de l’aire de la Plana, massa sovint és més dolenta que la de l’Àrea metropolitana de Barcelona, pel que fa a les partícules en suspensió. A continuació us deixem un enllaç on podreu observar el mapa de qualitat de l’aire de Catalunya segons diversos contaminants:

http://www.gencat.cat/mediamb/qaire/mapes_qualitat_aire_catalunya/mapesqualitatairecatalunya.html

Exhibició: BiciTrial. Mireia i Gemma Abant. Campiones mundials de biketrial (BIU) i trial (UCI).

Amb un total de 17 títols mundials, europeus i nacionals, la Mireia és una esportista i campiona innata. El 2004 va guanyar el seu primer Mundial de Imagen10.jpgBikeTrial, i té el rècord de ser la pilot femenina més jova Campionat del Món de BikeTrial en la màxima categoria amb només 15 anys.

La Mireia Abant està graduada en Ciències de l’Actividad Física i Esportiva.

Coronada com la millor ciclista catalana de l’any 2012, ha aconseguit 12 títols mundials al llarg de la seva carrera esportiva. El 2005 va guanyar el seu primer Mundial de BikeTrial i el 2011 va ingressar amb la Medalla de Bronze a la “Real Orden al Mérito Deportivo”. Té el rècord de l’esportista més jove en aconseguir el doblet Mundial, després de guanyar tant el Campionat del Món de BikeTrial com el de Trial UCI el mateix any, i en dues ocasions, el 2008 i el 2010.

El 2014 va aconseguir un rècord mundial en pujar els s 1055 esglaons de la Dragon Tower a Harbin (Xina) sense posar cap peu al terra.

La Gemma Abant està diplomada en Telecomunicaciones especializada en So i Imatge i és Tècnica de Ciclisme.

Més informació: http://abantwins.com/

Canvi climàtic. Tomàs Molina.  Meteoròleg i presentador del programa del temps de TV3. Llicenciat en física per la Universitat de Barcelona i periodista col·legiat.

Un dels convidats estrella és sens dubte el nostre home del temps, en Tomàs Molina.Imagen13.jpg

Parlarà sobre el canvi climàtic, analitzarà com ens està afectant aquest fenomen a Catalunya i quines mesures s’estan prenent per combatre’l. A més donarà a conèixer l’estat de la qüestió a escala internacional i la repercussió en la nostra generació i les futures.

Boscos terapèutics o teràpia assistida amb cavalls com a recursos de salut. Eva Gasull.

Imagen14.jpgEspecialista en autoregulació de conducta, gestió d’emocions i comunicació, és llicenciada en Psicopedagogia per la Universitat Ramon Llull, diplomada en Psicologia i diplomada en Infermeria per l’Escola Universitària d’Infermeria del Mar . Postgrau en Hipoteràpia i Equitació Terapèutica per la Fundació Universitat de Girona i Màster en Diagnòstic i Intervenció en Neuropsicopedagogia per la Universitat de Girona. És codirectora i psicoterapeuta al Centre Psicopedagògic Tangram.

Llibre guia de radiacions i prevenció del wifi. Joan Carles López. Director de Gigahertz.maxresdefault.jpg

Et resulta familiar la imatge? L’expert en geobiologia y radiacions de l’hàbitat i també director de la delegació espanyola de la FAI  (Federació Ambientalista Internacional) i President de l’Associació sense ànim de lucre Terra Vita, ens explicarà com una imatge tan quotidiana ens pot afectar i què podem fer-hi. No t’ho perdis!

Més informació: http://www.gigahertz.es/

Dissabte 17 i Diumenge 18 de febrer de 2018

Jornada d’adopció de gossos ( Dissabte i Diumenge durant tot el dia ). A càrrec de les protectores: Amigos peludos del bajo Cinca i Protectora de Seròs

P1250638A.JPG

cartell jornada gossos (Copy).jpeg

 

 

Fira de Medi Ambient i Qualitat de Vida organitzada per l'entitat ecologista IPCENA-EdC

%d bloggers like this: